GrafikaColorky a colorfullkyKusovky
 
 
 
Aktualní bleskajda TU.
Chceš ohodnotit blog? Zde.

Prase Divoké

29. prosince 2009 v 18:51 | Iva |  Zvířata
Prase Divoké
Sdivokými prasaty se můžeme setkávat po celé Evropě,v Asii a v severní Africe.Žijí vlesích s hutým křovinatým podrostem,který umožňuje možnost úkrytu.Samci(kanci) žijí samotářsky,samičky ve skupinách s mláďaty.Vzrostlí kanci mají výrazné špičáky,zvané zbraně-v horní čelisti klektáky a v dolní mohutné páráky.Přes den se prasata ukrývají v houštinách a v noci vycházejí za potravou.Samice (bachině) rodí jednou ročně 3 až 12 podélně pruhovaných mláďat,která vypadají,jako by si oblékala veselá pyžama.Prasata jdou všežravci a živí se hlavně bobulemi,bukvicemu,zaludy,kořínky a červy,které si často vyrývájí za země,ale vahledávají i vajíčka,hadymmršiny a drobné obratlovce.Mají hustou štětinatou srst,o kterou pečujíkoupelemi v bahnitých kalištích.Po koupeli si bláto odírají o kmeny stromů a zbavují se tak parazitů.Při přemnožení mohou divoká prasata napáchat mnoho škody na polích,a proto se nadbytečné kusy loví.Dospělí kanec může dosáhnout váhy až přes 200Kg.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama